A csipkebogyó hatékony antioxidáns, gyulladásgátló hatású gyümölcs. Rendkívül magas a C-vitamin tartalma (tízszer több a citroménál) együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédő molekulákkal és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, ill. minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak.
A csipkebogyóban rengeteg C-vitamin található, egy kis bogyó nagyobb dózist tartalmaz, mint egy egész citrom, minden bizonnyal ezért is kezelhető vele olyan hatékonyan a meghűlés. Emellett található benne A-, B1-, B2-, P-, és K-vitaminok, melyek idegnyugtató és csontképző hatással bírnak.A cukorbetegeknek ajánlott étkezés után fogyasztani, mivel megkönnyíti a zsír megemésztését és szabályozza a vércukorszintet. A dohányosok számára különösen ajánlott a rendszeres alkalmazása, hiszen ez a szenvedély nagyon sok C-vitamint von el a szervezettől. A csipkebogyó hatóanyagai a tapasztalatok szerint légúti problémák (hurutoldás), gyulladáscsökkentés, az erek elmeszesedésének gátlása, sorvadásos betegségek esetén hatnak jótékonyan, de megfelelő mennyiségben fogyasztva csökkenti a zsírok felszívódását, és enyhíti a porckopás tüneteit.