Üres a kosarad

 +36 (70) 3979068 

0
0
0
s2sdefault

A birs kemény húsú, sárga, almához vagy körtéhez hasonlító gyümölcs. Energiatartalma alacsony, B3-, B6-, C- vitamin-tartalma magas. Van benne kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium. Több értékes vitamin és ásványi anyag van benne, mint az almában.

birsalma

Pektintartalma is jelentős, így fontos szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A birs alkalmas ízületi fájdalmak, reuma, köszvény tüneteinek enyhítésére. Székrekedés és hasmenés esetén is segíthet, nyugtatja a gyulladt gyomor- és bélrendszert. Magas kálium- és magnéziumtartalma miatt a vérnyomás és a szívműködés szabályozásában is fontos szerepe van. Ezen kívül a birsalma kiváló torokgyulladásra, de erősíti a legyengült szervezetet, nyugtatja a szemet és a bőrt is. A birsalmát nyersen nem igazán lehet elfogyasztani. Ezért készíthetünk belőle kompótot, szószt, lekvárt, de készülhet belőle a rendkívül ízletes csemege, a birsalmasajt. A birsalmát nehéz megtisztítani, darabolni a keménysége miatt. Ha eltávolítottuk róla a fehér bolyhokat, és alaposan megmostuk, hámozzuk meg, és vágjuk ki a magházát.

­