A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyaga.
Többek között szükséges a sejtfolyamatok szabályozásában, a sejten belüli információ átvitelben, befolyásolja egyes hormonok termelését, a véralvadást, a B12-vitamin felszívódását. Szerepe van a vérnyomás szabályozásában, az oxigén szállításban, az izomösszehúzódást, szükséges továbbá a szívizomzat, az immunrendszer működéséhez, a véralvadáshoz és a szervezet sav-bázis egyensúlyának beállításához. A kalcium közreműködik az allergiás folyamatok enyhítésében, kedvezően befolyásolja a test zsírtartalmát is!
Kutatások szerint már a kalciumszint kis csökkenése is számtalan betegséget okoz: csontritkulás, allergia, migrénes fejfájás, cukor-betegség, kóros elhízás, asztma, epekő, vesekő, rák, szívbetegség, izom és ízületi fájdalmak stb. Azért, hogy a szervezet ne a csontokból vonja el a kalciumot, fontos odafigyelnünk a kalciumszükségletünk folyamatos biztosítására.
A felvágottak, szalámik, konzervek, szénsavas üdítők sok foszfort tartalmaznak, melyek a táplálékkal felvett kalcium felszívódását nagymértékben csökkentik.