A sárgarépa az emberiség által egyik legrégebb óta ismert és termesztett zöldség. Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Az úgynevezett vadmurok háziasított változata.
Gazdag múltja több ezer évre nyúlik vissza. Ókori beszámolók szerint a ma ismert sárgarépa elődje vékony és kemény gyökér volt, csak valamikor a késő római korban kezdtek el a nemesítésével foglalkozni.
Tudtad?
Az általunk fogyasztott narancssárgás színű répa csupán a 17. században jelent meg. Édessége, formája és testes megjelenése évszázados kísérletezés eredménye.
A sárgarépa összetevői
A sárgarépa egyik legfontosabb jellemzője a magas béta-karotin tartalma. Ha vérünkben alacsony a béta-karotin szint, az fokozhatja a rákbetegségek kialakulásának kockázatát, tehát a sárgarépát egyfajta megelőzésképpen is fogyaszthatjuk. Ráadásul a béta-karotin nagyszerű antioxidánsként vagyis immunerősítőként is funkcionál.
A szervezetünknek van egy csodálatos képessége, mivel a béta-karotint A-vitaminná képes átalakítani, ami a jó látás megőrzésében nyújt segítséget. A súlyos A-vitamin hiány első tünete a farkasvakság.
A sárgarépa főzve magas rosttartalma miatt székletpuhító, vagyis székrekedés esetén különösen javasolt a fogyasztása. Emellett a gyomor egyensúlyán is segít, nem csoda, hogy nincs leves sárgarépa nélkül!