A bazsalikomról sokunknak az olasz konyha jut eszünkbe, pedig e minden tekintetben kiváló gyógy- és fűszernövény eredetileg Dél-Ázsiában és Afrikában volt őshonos
Ezekről a területekről került át aztán Európába. Magyarországon többféle elnevezésével találkozhatunk: buszujok, királyfű, bazsalikusfű, német bors, stb.
A bazsalikom olyan egynyári fűszernövény, amely nem csak ételeink ízesítésére alkalmas, de fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre is. Tudta-e Ön például, hogy a zöld növényi részek gazdag C-vitamin források?
Már a népi gyógyászat is viszonylag hamar felfedezte a bazsalikomban rejlő lehetőségeket. Érdekesség, hogy étvágygerjesztő, szélhajtó és köhögéscsillapító hatása mellett igazi afrodiziákum is.
Általában forrázni szokták a leveleit, hogy a hatóanyagok kioldódjanak és ezt az oldatot fogyasztják például gyomorrontás esetén, de torokfájáskor öblögető szerként is hatásos. A gyulladásos területet összehúzza, így enyhíti a garatgyulladás tüneteit és elősegíti a gyorsabb gyógyulást.
Alkohollal elkeverve és külsőleg alkalmazva, sebgyógyító kenőcsként használható. Használja és fogyassza egészséggel!