A nyár egyik legkedveltebb zöldsége a zöldborsó, zsenge, üde íze miatt a gyerekek is szívesen fogyasztják. A zöldborsó azonban nem csak finom, hanem igazi vitaminbomba is.
Ásatások azt bizonyították, hogy Egyiptom területén már négyezer éve ismerték a zöldborsót, de valószínűleg története ennél jóval régebbre nyúlik vissza. A borsó gyakorlatilag egész történelmünk során végigkísérte táplálkozásunk.
A zöldborsó gyógyhatásait nehéz jól összefoglalni, annyira szerteágazó. Gazdag magnéziumban és kalciumban, ezen anyagok ráadásul tökéletesen kiegészítik egymást. A kalcium remekül felszívódik a borsóból, a magnézium pedig nem engedi, hogy kioldódjon a csontokból. Csont- és izom eredetű gyulladásos folyamatok gyógyítására ezért tud nagyon hatásos lenni ez a zöldség. A magnézium mindemellett a szívizomra is jótékony hatással van, illetve a stressz leküzdésében is segít.
Székrekedés esetén se felejtsük el a zöldborsót, mivel magas a rosttartalma. Ha erre a célra szeretnénk használni, főzzük meg a szemeket, vagy készítsünk belőle főzeléket.
Kutatásokkal sikerült azt is bizonyítani, hogy a zöldborsó rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük szervezetünkben az úgynevezett rossz koleszterin szintjét, de vércukor szint csökkentésében is kimutatható szerepe.