A brokkoli rendkívül egészséges zöldség, alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók kedvence. Nagy mennyiségben található meg benne a kálium és kalcium, illetve magnézium, nátrium, vas és foszfor tartalma is kedvező.
Kevesen tudják azonban, hogy a brokkoli tartalmaz olyan anyagokat, melyek segítenek elkerüli a rák kialakulását. Ezek a kemopreventív anyagok fontos részei a megfelelő étkezésnek.
A brokkoli szulfofaran tartalma segít abban, hogy beindítsa a programozott sejthalált, ez egy olyan természetes folyamat, melyben a szervezet elpusztítja a daganatos sejteket. Ugyancsak a szulfofaran indítja be a méregtelenítésért felelős enzimeket, ezzel is eltávolítva a daganatképződésért felelős anyagokat.
A zöldségben található indol-3-karbinol inaktiválja a 4-hidroxi-ösztron nevű ösztrogénszármazékot, mely szerepet kaphat a nők melleit megtámadó daganatok kialakulásában. A nők számára fontos a kampferol is, ez a petefészekrák elkerülésében segít.
Mindenki számára hasznos lehet azonban a brokkoli gyomorfekély elleni jótékony hatása, mivel a növény elpusztítja a fekély fő felelősének tartott Helicobacter pylori baktériumot.
A táplálkozási szakértők javaslata szerint legalább heti egyszer mindenképp érdemes brokkolit fogyasztani!