A málna Magyarországon is őshonos félcserje, melynek régies elnevezése boldogasszony csipkéje, de néhol himpérként is ismerik.
Európa mérsékelt övi területein nagyon elterjedt növény, még az Alpokban is megtalálható 2000 méter magasságig. A málnáról tudni kell, hogy már az ókorban is kedvelték, de nem csak az íze miatt fogyasztották, hanem egészségre gyakorolt pozitív hatásai miatt is. Kevesen tudják csak, de a málna az egyik legősibb gyógynövény.
Gazdag C-vitaminban, ami segít az immunrendszer erősítésében, magas az antioxidáns tartalma, amely sejtvédő hatású és úgynevezett pektin is található benne, amely az emésztésben játszik fontos szerepet. Utóbbi miatt antibiotikum kúra után mindenképpen ajánlott a fogyasztása!
Mindemellett a málna fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint például a kalcium, kálium, magnézium és a vas. B-vitamin tartalmának köszönhetően a málna a bőrt széppé, csillogóvá és egészségesebbé teszi.
A C-vitamin mellett a málna A-vitamint is tartalmaz, ami a látást segíti, illetve B1- és B2-vitamin tartalma segít a méregtelenítésben. A málnában található antocianin pedig a magas vérnyomást csökkenti.
Fogyasszuk egészséggel!