Nagyanyáink és nagyapáink még szinte napi rendszerességgel fogyasztották a fokhagymát, hiszen hittek gyógyító, valamint betegség megelőző erejében.
A modern kutatási eredmények bizonyítják, hogy tökéletesen igazuk volt! A fokhagyma fogyasztásának évezredes hagyománya van. Már az ókori Egyiptomban is kedvelték, főleg a rabszolgáknak adták szervezet erősítőként. A rómaiak egyenesen gyógyszerként tekintettek rá.
Az antibiotikumok kifejlesztése előtt az emberek már felfedezték a fokhagyma baktérium-, vírus- és gombaölő hatását, ezért a betegségek alatt egyfajta természetes kúraként alkalmazták. Téli, járványokkal teli időszakban ma is tanácsos fogyasztani megelőzés céljából.
A fokhagyma a világ egyik legjobb koleszterin csökkentője is. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek pozitív hatással vannak a májban zajló koleszterin-anyagcsere folyamatokra és megakadályozzák, hogy túlzott mennyiségű rossz koleszterin kerüljön a vérkeringésbe.
A fokhagyma az érelmeszesedés ellen is kiváló. Rendszeresen fogyasztva képes arra, hogy az ereket megtisztítsa a lerakódott koleszterintől.
Mindemellett a fokhagymának bizonyítottan vérnyomáscsökkentő hatása is van.
Összességében elmondható: a fokhagyma valóban csodaszer!