Részletes ismertető
A homoktövis „téli gyógyszer”-ként is ismert, talán a legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk. Termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma (450 mg/100g). A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. További hatóanyagai a következők: A-, P-vitamin, almasav, kvercetin glikozida, antocián, palmitinsav, sztearinsav. Karotinoid tartalma (16-28 mg/ 100g) szintén jelentős, valamint magas flavonoid tartalmának is köszönhető sokrétű pozitív élettani hatása. Kiemelkedő szerepe van az Immunrendszer védelmében, erősítésében, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét. így segít az optimális testsúly elérésében. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre is, védi a májat is. Kozmetikai hatása is ismert, gátolja a hajhullást, lassítja a bőr öregedését, a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet és ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt sebekre és bőrbetegségekre igen hatékony. Gátolja a tumorok növekedését, képes enyhíteni a sugárterápia mellékhatásait. Kiemelkedően magas a C-vitamin tartalmán kívül tartalmaz még A és E vitamint, a nyomelemek közül pedig vas, réz, mangán és foszfor található benne. Egészségesen tartja a bőrt, a hajat, a fogakat és a fogínyt, növeli a légúti betegségekkel szembeni ellenállást.Az E-vitamin védi a tüdőt és más szöveteket a környezetszennyezés hatásaitól, támogatja a vörösvérsejteket és az enzimműködést. Erős antioxidáns, késlelteti a sejtek öregedését, megelőzi a daganatos betegségeket. Fontos értágító és alvadásgátló hatása, ezért megelőzi a vérrögök kialakulását. Vizelethajtó hatása révén csökkenti a vérnyomást. Elősegíti a vetélés megelőzését. Enyhíti a lábizomgörcsöket.
A homoktövis porban található sárgarépa is. A sárgarépa alapvető vitaminforrás a szervezet számára. Rendszeres fogyasztása gyógyító hatással van a szem és bőrproblémákra. Segíti a belek tisztulását, a salak-anyagok lerakódását. Kutatások szerint napi két nyers sárgarépa (20 dkg) fogyasztása átlagosan 11%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét. Immunrendszer erősítő, regeneráló tulajdonságai is vannak. Tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, illó-olajakat, ásványi sót, krómot, A-, B-, C-, D-, E-, G- és K-vitamino-kat. A sárgarépa legnagyobb értékét a magas béta-karotin tartalma jelenti, de más karotinokban is bővelkedik. A szervezet a béta-karotint A-vitaminná alakítja át, mely fontos a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából. A sárgarépa gyermekkorban hozzájárul a csontozat és a fogazat fejlődéséhez, lúgosítja a szervezetet, rendkívül hatékonyan segíti a máj egészséges működését, kiváló gyulladásokra és fertőzésekre, segíti az emésztést, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék és a hasnyálmirígy működését.
Összetevők
Összetevők: homoktövispor 26,5%, mézpor 22,5%, csicsókapor 18%, sárgarépapor 18%, maltodextrin 12%, citrompor 3%
Nettó tömeg: 210 g (30 db 7 g-os tasakban)
Tárolás: max. 20 C°-on, száraz, fénytől védett helyen
Allergének: az üzem területén zeller sűrítmény feldolgozása is történik.
Homoktövis
Homoktövis - FILS homoktovis
A homoktövis azaz más néven a homok aranya több mint száz biológiailag aktív anyagot tartalmaz. Védi és erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedési folyamatokat.
Kiemelkedő C-vitamin tartalmának jóvoltából nagyszerű immunrendszer erősítő és nagyon jól kezelhető vele a megfázás vagy a bakteriális fertőzések. Ez az apró bogyós gyümölcs gazdag fehérjékben, szénhidrátokban, szerves savakban, aminosavakban és vitaminokban. Ezeken felül bőségesen tartalmaz A, B1, B2, B6, B8, B9, K, P, PP és E-vitaminokat. Magas antioxidáns tartalma miatt sokan szuperélelmiszerként aposztrofálják. A belőle készült olajban nagy mennyiségben mutatható ki omega-3, omega-6, omega-7, omega-9 zsírsavak. Általános egészség-javító hatása mellett, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, segít az optimális testsúly megtartásában. Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását. Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, és jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre.
Méz
Méz - FILS mez
Ez a virágok nektárjából előállított folyékony arany az emberiség történelme során mindig is fontos szerepet játszott. A mai ismereteink alapján ez az aranysárga csemege közel 70 féle jótékony hatással bír. Ezek közé sorolhatók a méz immunerősítő, vértisztító, és lúgosító hatásai. Bár nagyrészt glükózból és fruktózból áll, található benne kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, cink, foszfor, nátrium, kálium valamint B1, B2, B3, B5, B6, és C-vitamin. Baktériumölő hatással bír, emellett kedvező hatással van az izomzatra, az emésztésre, segít a gyomorfekély kezelésében, vérnyomáscsökkentő hatású. A készítményben található mézpor egy szabadalmaztatott eljárás (lajstromszám: 204 679 A) eredménye, melynek segítségével a mézből teljes biológiai értékű, a nyers méz természetes összetevőit tartalmazó, mindenféle szintetikus úton előállított hordozóanyagtól mentes "por" termék állítható elő.
Csicsóka
Csicsóka - FILS csicsoka
A napraforgófélék nemzetségébe tartozó csicsóka egy krumplihoz hasonló gumós növény, mely hazánkban kevésbé ismert, pedig nagyon kellemes édeskés íze van és sok szempontból nagyon jó élettani hatásokkal rendelkezik. A csicsóka fő hatóanyaga az inulin, amely egyfajta "folyékony növényi rost", ami nagyon jó probiotikumnak számít, segíti a szervezetünk öngyógyító mechanizmusait, emellett tisztítja a bélbolyhokat és megszünteti a székrekedést. Kalória tartalma alacsony, viszont ásványi anyagokban gazdag, így hatékony segítséget nyújt egy fogyókúra során. A csicsóka gazdag szerves savakban, A, B1, B2, B3 vitaminokban valamint káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és nyomelemekben (mangán, vas, cink, króm, szilícium). A vastagbelünkben rengeteg toxikus anyag gyülemlik fel, mely a bélflóra káros átalakulásához vezet, aminek a következménye lehet az immunrendszer gyengülése vagy más megbetegedések. Az inulin - közvetve - egyes rákbetegségek megelőzésben is közreműködik, illetve a már kialakult esetekben, akár kemoterápia alatt is ajánlott a fogyasztása. Néhány kutatás már rámutatott, hogy több betegség megelőzésben hatékonyan alkalmazható, ilyen a candidózis, a gyermekkori asztma vagy a szív és érrendszeri betegségek.
Sárgarépa
Sárgarépa - FILS sargarepa
A sárgarépa hazánk egyik legkedveltebb zöldségnövénye, aminek legfontosabb biológiai hatóanyaga a béta karotin, de más karotin fajtákat is tartalmaz. A béta karotint szervezetünk A-vitaminná alakítja, mely nélkülözhetetlen a szemek egészséges működéséhez és a nyálkahártyák egészségéhez. Gyakorlatilag napi szinten kellene fogyasztanunk, mert karotinjai erősítik az immunrendszert és egyes vizsgálatok szerint a daganatos megbetegedések megelőzésben is fontos szerepük van. Egyes kutatásokból az derült ki, hogy a rendszeres béta-karotin fogyasztással megelőzhető több féle rák típus kialakulása, de főként a tüdőrák létrejöttének valószínűsége csökkenthető.
Citrom
Citrom - FILS citrom
Ez a kedvelt déli gyümölcs eredetileg Indiából származik, azonban mára a világ számos pontján termesztik. Hazánkba csak import árukánt érkezik, mert a mi éghajlatunk nem kedvező számára. Kívül belül segít megtisztítani a szervezetet. Nagyon jó C-vitamin forrás és antioxidáns, segít a bakteriális fertőzések vagy a megfázás esetén is. Kalória tartalma alacsony, viszont található benne C-vitamin mellett, rost, glikozid és illóolaj. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt előszeretettel használjuk megfázás kezelésére. Jó hasznát vehetjük méregtelenítés során is, és a citromban található illóolaj segíti az emésztést A citromsav segít a vesekő elhárításában, mivel csökkenti a kalcium kiválasztását. A citrom másik fontos összetevője a limonén, ami hatékonyan alkalmazható a koleszterin szint csökkentésére, és más előnyös hatásokat is tulajdonítanak neki.
Tápérték táblázat
|
100 g termékben
|
7 g termékben
|
Energia
|
1283 kJ (305 kcal)
|
89,81 kJ (21,35 kcal)
|
Zsír - amelyből telített zsírsavak
|
1,6 g 0 g
|
0,112 g 0 g
|
Szénhidrát - amelyből cukrok
|
57 g 44 g*
|
3,99 g 3,08 g*
|
Fehérje
|
3,6 g
|
0,25 g
|
Só
|
0,3 g**
|
0,021 g**
|
*Hozzáadott cukrot, aromát, színezéket nem tartalmaz.
**Kizárólag a nátrium természetes jelenlétéből adódóan tartalmaz sót.